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Request for the interpretation of de 

minimis Regulations  
 

 

Dear Mr Koen Van de Casteele,  

 

 

Estonia asks for the Commission’s interpretation of certain provisions of the Commission 

Regulation (EU) 2023/2831 on the application of Articles 107 and 108 of the Treaty on the 

Functioning of the European Union to de minimis aid and Commission Regulation (EU) 

2023/2832 on the application of Articles 107 and 108 of the Treaty on the Functioning of the 

European Union to de minimis aid granted to undertakings providing services of general 

economic interest (hereinafter SGEI de minimis aid).   

 

1) Our first question concerns the cumulation of the de minimis aid and SGEI de minimis 

aid. 

 

Article 5(1) of the Regulation (EU) 2023/2831 stipulates:  

„De minimis aid granted in accordance with this Regulation may be cumulated with de 

minimis aid granted in accordance with Commission Regulation (EU) 2023/2832“. 

Article 5(1) of the Regulation (EU) 2023/2832 stipulates:  

„De minimis aid granted in accordance with this Regulation may be cumulated with de 

minimis aid granted in accordance with other de minimis Regulations“. 

 

Neither of the two Regulations specify any ceiling up to which de minimis aid can be 

cumulated as it was the case in previous de minimis aid regulations (No 1407/2013 and No 

360/2012). 

 

Our understanding is that de minimis aid granted based on Regulation (EU) 2023/2831 and 

Regulation (EU) 2023/2832 may now be cumulated so that a single undertaking can get 

altogether 1 050 000 euros (300 000 euros + 750 000 euros) de minimis aid. 

 

Please confirm that our understanding is correct? 

  

2) The second question concerns the calculation of three-year period in the Regulations 

(EU) 2023/2831 and (EU) 2023/2832. 
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According to Article 3(2) of the Regulation (EU) 2023/2831 the total amount on de minimis 

aid granted per Member State to a single undertaking shall not exceed EUR 300 000 over any 

period of 3 years. 

We’ve understood that the three-year period is calculated so that in case new de minimis aid 

is granted on 8.03.24 we have to take into account all de minimis aid granted from 8.03.21 till 

8.03.241. When de minimis aid is granted on the 29th of February of a leap year, then we must 

take into account de minimis aid granted from 28.02.21 till 29.02.24 (as in 2021 there was no 

29.02). 

Could you please confirm that our understanding is correct? 

 

3) The third question is about footnote 23 of the Regulation (EU) 2023/2832. 

 

Footnote 23 refers to „Commission Regulations (EU) No 1407/2013 of 18 December 2013 on 

the application of Articles 107 and 108 of the Treaty on the Functioning of the European 

Union to de minimis aid in the agriculture sector (OJ L 352, 24.12.2013, p. 9) … 

 

Our understanding is that instead of referring to Commission Regulation (EU) No 1407/2013 

the refence should have been made to Commission Regulation (EU) No 1408/2013. 

Is our understanding correct? 
 

Estonia is in the process of IT development of our State aid and De Minimis Aid Register to 

bring the register into line with the Commission new de minimis aid Regulations. For this 

reason, we need the answers to the questions above as soon as possible.  

 

Thank you in advance, 

 

 

 

Yours sincerely, 

 

 

(signed digitally) 

 

Kaur Kajak 

Deputy Secretary-General for Public Governance Policy  

 

 

 

 

 

 

Ljudmilla Sokolnikova +372 611 3360 

Ljudmilla.Sokolnikova@fin.ee 

                                                      
1 According to Article 3(2)(c) of Regulation (EEC, EURATOM) No 1182/71 of the Council of 3 June 

1971 determining the rules applicable to periods, dates and time limits. Reference to this regulation 

was made in the Commission’s 31.01.2024 answer to Italy in eState aid wiki. 


